Znany z występów we włoskiej telewizji kucharz Carmelo Chiaramonte, po rewizji policyjnej w jego domu został zatrzymany pod zarzutem uprawy marihuany.
W domu Sycylijskiego kucharza policja zabezpieczyła kilka krzewów konopi indyjskich oraz około pół kilograma zebranego już kwiatostanu. Ponadto policja zarekwirowała również wino, kawę i oliwki aromatyzowane marihuaną.
50-letni kucharz tłumaczył się tym, że jest „konsultantem rolno-spożywczym kuchni 3 tysiąclecia”, a kwiaty konopi indyjskich, które posiadał, służyły mu do eksperymentowania w kuchni. Jak powiedział w marihuanie „szukał nowych smaków”, które pozwolą mu rozwinąć kunszt kulinarny.
Chiaramonte jest we Włoszech kimś na wzór Magdy Gessler. Włoch znany jest z kuchni, którą robił dla restauracji Katane Palace Hotel. Prowadził on również własny program kulinarny w telewizji publicznej. Spopularyzował on kuchnię Sycylijską opartą na ekologicznym rolnictwie i tradycji regionu.
Chiaramonte będzie odpowiadał przed sądem z wolnej stopy.
We Włoszech posiadanie niewielkich ilości marihuany dla własnego użytku jest wykroczeniem. Sprzedaż, jednak i hodowla konopi indyjskich jest sankcjonowana karą więzienia, nawet jeśli chodzi o niewielkie ilości oraz rodzaj przeznaczenia.