News

Zrobiono „mięso” roślinne z „najlepszych konopi Nowej Zelandii”

Nowa Zelandia

Na półki sklepowe w Nowej Zelandii wkrótce trafi najnowszy produkt od firmy The Craft Meat Co., który ma wygląd i konsystencje mięsa, jednak w 100% jest produktem roślinnym, którego bazą są konopie. Jak zaznaczają jego producenci, substytut mięsa jest bogaty w białko i błonnik.

Firma The Craft Meat Co. to marka detaliczna nowozelandzkiego startupu Sustainable Foods, który słynie z dostarczania produktów roślinnych mających służyć jako zamiennik mięsa. Teraz przedsiębiorstwo przygotowuje się na wprowadzenie na rynek nowego produktu, czyli mięsa roślinnego, które oparte ma być na konopiach.

Co prawda, Sustainable Foods posiada już w swojej ofercie produkty, w których w składzie znajdziemy konopie, jednak nowy zamiennik mięsa jako pierwszy oparty został głównie na konopiach.

Jak zapewniają producenci nowej żywności, ich produkt jest bogatszy w białko od tradycyjnego mięsa. Dodatkowo mięso konopne ma obfitować w duże ilości błonnika.

Większość naszych produktów zawiera już konopie ze względu na ich wartość odżywczą, ale nowy analog mięsa będzie używał konopi jako bazy, co oznacza, że będzie miał całkowitą zawartość białka konsumpcyjnego wyższą niż w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego ze względu na to, że konopie są naturalnie bogate w białko. Mięso z konopi ma również zawierać bardzo duże ilości błonnika, aż do 19% zalecanego spożycia. – powiedział Kyran Rei, współzałożyciel Sustainable Foods

Innowacyjny produkt trafi na półki sklepowe w 2021 roku i jak zapowiadają jego twórcy, będzie przystępny cenowo.

Zdrowie i zrównoważony rozwój oraz dobry smak muszą być przystępne cenowo, aby umożliwić szerokie spożycie i dokonać znaczącej zmiany – ludzie muszą być w stanie sobie na to pozwolić – podkreślił Rei

Zostaw komentarz

Twoj email nie zostanie opublikowany.

Podobne artykuły