Poradniki Zdrowie

Konopie w kuchni – nowy superfood

Konopie w kuchni

Konopie, coraz częściej goszczą na naszych talerzach i zupełnie nic w tym dziwnego, ponieważ rośliny z rodziny cannabis stanowią nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy składnik posiłków. Zawarte w konopiach substancje działają rozkurczowo i przeciwzapalnie, a także zawierają szereg ważnych składników odżywczych. Z tego też powodu przedstawiamy wam kilka produktów konopnych, które naszym zdaniem zawsze warto mieć w swojej kuchni.

Konopie – nowe (stare) superfoods

Konopie ze spokojną głową można zaliczyć do tzw. superfoods, czyli produktów niezwykle bogatych w składniki odżywcze korzystne dla ludzi. Produkty konopne to wręcz kopalnia mikroelementów i witamin, a także doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i pełnowartościowego białka. Idealnie wkomponowują się w niemal każdą dietę – są lekkostrawne, a także hipoalergiczne. Dodatkowo doskonale nadają się zarówno w profilaktyce wielu chorób, jak i w czasie rekonwalescencji m.in. dzięki ich pozytywnemu wpływowi na pracę serca, układu odpornościowego czy też stawów.

Olej konopny

Olej konopny

Olej konopny przybiera charakterystyczną trawiastą barwę, a wiele osób przypisuje mu szpinakowo-orzechowy posmak. Stanowi przede wszystkim bogate źródło wartościowych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9, a także β-sitosterolu, czyli substancji obniżającej cholesterol. Olej oprócz tego zawiera magnez, wapń, fosfor, cynk, witaminę A, B, E i K. Tłoczony jest na zimno i jest nierafinowany, przez co idealnie nadaje się do sosów, sałatek i dressingów. Szczególnie polecany jest jako baza pod pesto.

Warto podkreślić, że olej konopny nie nadaje się do smażenia, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci on swoje liczne właściwości. Naszym zdaniem olej to absolutny „must have”, jeżeli chodzi o produkty konopne w kuchni.

Nasiona konopi

nasiona konopi

Ziarna podobnie jak olej konopny, stanowią bardzo bogate źródło kwasów tłuszczowych, a także białka. Wiele ekspertów żywieniowych zwraca uwagę na doskonałe proporcje kwasów tłuszczowych występujących w konopiach, w wyniku czego posiadają one zdolności przeciwzapalne.

Ponadto nasiona konopi to doskonałe źródło witaminy E, która jest mocnym przeciwutleniaczem, a także żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu.

Plusem używania ziaren konopi w kuchni jest ich szerokie zastosowanie. Nasiona doskonale nadają się do sałatek, musli, a nawet jako przekąska. Przy ich użyciu można również przygotować przepyszną siemieniotkę, czyli tradycyjną świąteczną zupę. Nasiona konopi  dostępne są  w formie ziaren łuskanych i niełuskanych oraz nasion mielonych. Nasiona niełuskane zawierają znacznie większą ilość błonnika pokarmowego i węglowodanów, z kolei nasiona łuskane cechuje duża zawartość białka i tłuszczów.

Mąka konopna

mąka konopna

To idealna propozycja dla miłośników wypieków i gotowania. Nadaje się jako zagęszczacz, a także wprowadza do dań lekko orzechowy posmak. Mąka konopna słynie z posiadania w swoim składzie doskonale przyswajalnego, a także lekkostrawnego białka. Ważnym atutem dla wielu będzie również fakt, iż mąka z nasion konopi nie zawiera w swoim składzie glutenu – nazywanego potocznie cichym zabójcom jelit. Mąka ta stanowi również źródło niezbędnych witamin oraz składników mineralnych – zachowując przy tym niską zawartość tłuszczu. Posiada w swoim składzie komplet 9 niezbędnych aminokwasów, których organizm człowieka nie jest zdolny samodzielnie wyprodukować.

Mąka konopna doskonale łączy się z innymi zdrowymi mąkami, np. orkiszową tworząc niepowtarzalną kombinację smaku i konsystencji. Warto podkreślić, że mąka bez glutenu ma inną lepkość i nie daje się łatwo wałkować – co z początku może być problematyczne. Ważne jednak, że na bazie mąki konopnej możemy przygotowywać niemal wszystkie domowe wypieki, przez co ta stanowi doskonały substytut tradycyjnej mąki pszennej.

Herbata konopna
Herbata konopna

Herbatka z konopi doskonale oddziałuje na nasz system trawienny, spowalniając jego pracę (co zapobiega skokom poziomu cukru we krwi), a także działając oczyszczająco na żołądek oraz nerki. Napary konopne doskonale nadają się w walce z bezsennością, a także działają przeciwbólowo i odprężająco. Herbatka z konopi bogata jest w CBD, za to nie zawiera substancji psychoaktywnych i kofeiny.

Herbata ma mocny ziołowy smak i rozgrzewa, dlatego doskonale nadaje się na zimne wieczory. Aby zwiększyć przyswajalność substancji zawartych w herbacie konopnej, zaleca się dodać do napoju trochę tłuszczu roślinnego zawartego np. w maśle czy oleju kokosowym.

Przyszłość konopna w kuchni

Kierunek zmian cywilizacyjnych, a co za tym idzie promocja zdrowego stylu życia, pozwala przypuszczać, że produkty konopne będą coraz częściej gościły na naszych talerzach. Bogactwo składników odżywczych i witamin, szerokie przeznaczenie, a także niemal brak efektów ubocznych i przeciwwskazań sprawia, że konopie stały się prawdziwym superfoodem – na miarę XXI wieku. Trzeba się jednak mieć na baczności, bo większa popularność produktów konopnych, to też większe potencjalne pole do manipulacji dla koncernów żywieniowych. Dlatego pamiętajmy, zawsze czytajmy etykiety i wybierajmy zdrową, naturalną żywność, szczególnie tę konopną!

Tekst przygotowany przy współpracy z purehemp.pl

2 komentarze
  1. […] Olej konopny CBD jest umiarkowanie tłusty, dzięki czemu łatwo się rozprowadza, a skóra szybko go wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu. […]

Zostaw komentarz

Twoj email nie zostanie opublikowany.

Podobne artykuły