News

Komisja Europejska wprowadza jednolite limity THC dla żywności

Unia Europejska

Komisja Europejska (KE) postanowiła znowelizować rozporządzenie (WE) nr 1881/2006, które dotyczy najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych”. Zmiany objęły w głównej mierze psychoaktywną substancję zawartą w konopiach – THC.

Komisja Europejska, czyli organ wykonawczy UE wprowadził jednolite przepisy w państwach członkowskich Unii, które dotyczą limitu THC dla produktów żywnościowych.

Zgodnie z najnowszą nowelizacją prawa w tej sprawie, maksymalny poziom THC dla produktów żywnościowych będzie wynosił 7,5 mg THC/ kg w przypadku oleju konopnego i 3 mg THC/ kg dla suchych produktów konopnych.

Zmiany oficjalnie wejdą w życie we wszystkich państwach członkowskich UE po upływie 20 dni od jego publikacji.

Decyzja organu UE bez wątpienia jest przełomowa, ponieważ do tej pory to państwa członkowskie indywidualnie ustalały takie limity. Z drugiej jednak strony nie brakuje głosów krytyki, wobec polityki Brukseli. Płynie ona głównie ze strony przedsiębiorców konopnych, którzy domagali się wprowadzenie znacznie większych limitów.

Europejskie Stowarzyszenie Konopi Przemysłowych apelowało nawet do KE o podniesienie limitu dla wszystkich produktów spożywczych z konopi do 10 mg/kg.

Jedno jest pewne, ujednolicenie przepisów powinno ułatwić międzynarodowym firmom konopnym funkcjonowanie na rynku europejskim.

Zostaw komentarz

Twoj email nie zostanie opublikowany.

Podobne artykuły